SUNA PEKUYSAL ( 1933 - 2008 )

"SAHNEDE ÖLMEK İSTİYORUM"
Asıl adı Suna Belener olan Suna Pekuysal 24 Ekim 1933 de İstanbul'da doğdu.İstanbul Belediyesi Konservatuarı Şan-Bale bölümünde öğrenim görürken 1949 yılında Kadri Ögelman'ın yönettiği "Artist Aranıyor" adlı oyunla İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'na girdi.1952 yılında Şehir Tiyatrosu'nun Dram bölümüne geçen Pekuysal aynı yıl Talat Artemel'in yönettiği "Can Yoldaşı" filmiyle sinemaya başladı. 1953 yılında Muhsin Ertuğrul'un yönettiği İlk renkli Türk filmi olan "Halıcı Kız" da oynadı.1964 yılında yine Şehir Tiyatrosu'nda oyuncu olan Ergun Köknar ile evlendi.Çiftin 1973 yılında Sait Ali isimli oğulları dünyaya geldi.Pekuysal 1979 yılında Fakir Baykurt uyarlaması "Tırpan" oyunundaki "Ulagış Nine" rolüyle 1980 yılında Avni Dilligi ve Ulvi uraz ödüllerini aldı.1984 yılında Şehir Tiyatrosunda Rey kardeşlerin "Lüküs Hayat" adlı operetinde rol aldı.11 yıl oynadığı "Zeynep" rolüyle 1986 da Sanat Kurumu ödülü,1987 de İsmail Dümbüllü ödülüne layık görüldü.1998 yılında Şehir Tiyatrosu'ndan emekli olan Pekuysal yine Şehir Tiyatrosu'nda Konuk olarak Ahududu,Hasır Şapka,Sultan gelin adlı oyunlarda oynadı.Yaşamı boyuca 250'ye yakın tiyatro oyunu 100'e yakın sinema filmi'nde oynayan Pekuysal 22 Temmuz 2008 günü aramızdan ayrıldı.

SUNA PEKUYSAL/SCAPEN'İN DOLAPLARI
SUNA PEKUYSAL/İKİ EFENDİNİN UŞAĞI