BEKLAN ALGAN'IN ANLATIMIYLA "TEPEBAŞI DENEME SAHNESİ"

Tepebaşı Deneme Sahnesi, tiyatro tarihimizin öncü örneklerinin verildiği, en önemli alternatif tiyatro mekanlarından biriydi.Bu özelliği ile salon, konvansiyonel tiyatro mimarisi ve ürünlerinin kalıplarını kırmak, yeni ve öncü tiyatro uygulamalarını gerçekleştirmek ve asıl önemlisi farklı ve alternatif bir tiyatro anlayışını hareketlendirmek üzere, Şehir Tiyatroları içinden bir grup sanatçının girişimiyle oluşturuldu.Deneme Sahnesi'nin ilk oyunu Zeynep ORAL'ın yazdığı Beklan ALGAN'ın sahneye koyduğu "Adsız Oyun" oldu.Oyun 22 Haziran 1975 günü sahnelenmeye başladı.Deneme Sahnesi, aynı zamanda 1970'li yıllarda "yerinden yönetim" anlayışı içinde yeniden örgütlenen Şehir Tiyatroları'nın, Tepebaşı birimi'nin merkezi idi.Deneme sahnesi, 1981 yılına kadar bu isimle çalışmalarını sürdürdü.Bu döneme kadar, Sezuan'ın İyi İnsanı, Mara-Sade, Cesaret Ana ve Çocukları, Hamlet gibi ses getiren yenilikçi oyunlar burada sahnelendi. 10 Mayıs 1981 yılında Başar SABUNCU tarafından sahnelenen Can YÜCEL çevirisi ünlü "Bahar Noktası" oyunundan sonra buranın ismi değiştirilerek "Tepebaşı Tiyatrosu"na çevrildi.Aslında bu değişikliğin ardında 1980'de patlak veren 12 Eylül darbesi yatıyordu.Cunta her alanda olduğu gibi Şehir Tiyatroları'nın içindeki muhalif örgütlenmeyi dağıtmak niyetindeydi.Bu amaçla Deneme Sahnesi lağvedilerek, buradan önemli bir sanatçı tasfiyesi de başlatılmıştı.Yeni ismiyle tiyatronun ilk oyunu 1 Eylül 1981'de açılan Refik ERDURAN'ın Çetin İPEKKAYA tarfından sahnelenen "İp Oyunu" isimli eser oldu. Burada sahnelenen son oyun ise Agah HÜN'ün yönettiği, N.Richard NASH'in "Yağmurcu" isimli piyesi idi.Deneme Sahnesi, 1983 yılının Aralık ayında malum sebeplerden boşaltıldı. Tiyatro Ocak 1984'te ise yıkıldı.Bugün yerinde Tepebaşı'nın meşhur beton yığını TRT stüdyoları yükseliyor.(Bu yazı "Geleceğe Perde Açan Gelenek/Geçmişten Günümüze İstanbul Tiyatroları - Beyoğlu,Şişli,Beşiktaş ve çevresi - Yavuz PEKMAN / YKY Yayınları /2011' den alınmıştır)

Yukarıda kısa tarihçesini okuduğunuz "Tepebaşı Deneme Sahnesi"nin kuruluş öyküsünü geçen sene yitirdiğimiz Yönetmen Beklan ALGAN'ın anlatımıyla sizlere sunuyoruz.İyi seyirler.

Video: